Hunden, vars latinska namn är Canis familiaris, har under årtusendena genomgått en fantastisk förvandling från den första vargen som gick över gränsen till människornas bosättning ända till alla de hundratals olika raser av hundar som vi ser springa runt idag.
Hundarnas ursprung
Hundarnas första historia gå att koppla till de små trädklättrande mårdliknande rovdjuren miacider som levde i Nordamerika för ungefär 50 miljoner år sedan. Ur dessa miacider utvecklades för ca 15 miljoner år sedan de rävliknande Tomarctus som man anser vara förfäderna till rävar, sjakaler och vargar. Tomarctus dog ut för 1 miljon år sedan men då var redan dess yngre varianter etablerade djurarter.
Var kommer hunden ifrån
Även om man tidigare trott att hunden härstammade från sjakalen eller räven har man idag med största sannolikhet slagit fast att hunden härstammar från vargen med hjälp av de likheter de delar i karaktärsdrag och DNA. Än idag kan man se många likheter mellan våra tama hundar och den vilt levande vargen. Men vid en närmare blick så ser man att de skett mycket förändringar de senaste 20 000 år sedan när vargarna och hundarna började gå skilda vägar. Denna skillnad består mycket i av de förändrade livsvillkoren för hunden och dess anpassning till att leva så nära oss människor. En varg är inte en hund och en hund är absolut inte en varg, trots dess likheter.
Hunddjurens likheter
Hundar, vargar, rävar och sjakaler tillhör familjen Canidae (Hundar) som är en av de sju landlevande familjerna i däggdjurens rovdjursordning. Dessa hunddjur har mycket gemensamt med 42 tänder, fyra eller fem tår på sina framtassar och fyra på baktassarna. De är tågångare vars tår inte kan dras in i motsats till kattdjuren. Tiken är dräktig i 63 dagar och föder relativt stora kullar med ungar som har ögonen slutna vid födseln. Detta är även djur som gillar att leva i flock och hunden har tagit detta ett steg längre och fört in sina mänskliga familjemedlemmar som delar av dennes flock. Detta gör livet med en hund extra intressant.
Hundens betydelse
Hunden var den första arten som blev en integrerad del av människans dagliga liv. Djur hade funnits innan men då bara i syfte att få mat och kläder. Men hundarna började leva sida med sida med människorna och deltog i bl.a. jakt. Detta gjorde att en tillit började växa fram mellan de båda arterna och efterhand följde getter, kossor och andra djur efter. I och med hundens intågande tog en av mänsklighetens största förändringar plats, domesticeringen av husdjuren och snart började vildmarken att odlas upp och ersättas med betande djur istället för djur med betar. De äldsta fynden av hundar är omkring 14 000 år gamla då man sett hundarnas rester i närheten av boplatser samt att de mödosamts begravts med människor.
Från varg till hund
Det finns framförallt två teorier om hur vargen blev hund. Den första består i av att människan dödat en vargtik och tagit hand om dess valpar som sedan utvecklats under århundraden till hundar. Denna teori förkastas idag och man tror istället att vargen utvecklat sig själv i en felande länk mellan varg och hund, protohunden. Enstaka vargar har troligtvis upptäckt vilken nytta det var att leva i närheten av människor i form av, rester och avskräde. Dessa nyfikna protohundars tendenser utvecklades och efterhand kom de närmare människorna. Dessa protohundar utvecklades i ett naturligt urval till att bli mindre, få mindre tänder och mindre huvud eftersom de numera åt rester istället för att jaga.
Alla dagens hundraser
Nästa steg i hundens evolution var att utvecklas till alla de raser som finns idag och det handlade inte så mycket troligtvis om naturligt urval som ett kulturellt urval. Här kommer människan in i bilden och efter att ha fått tag på hundar började man naturligtvis utnyttja dessa till olika sysslor och parade hundar efter vad de var duktiga på. På denna väg gick det till alla de hundratals raser som finns idag från Grand danois som kan bli över 90 cm i mankhöjd till Chihuahuan vars vikt ska ligga på mellan 0,3-0,5 kg.