Var ska man köpa valpen
De flesta valpar köps direkt av tikens ägare. Det kan vara från en vanlig familj som skaffat valpar till sin hund eller en aktiv uppfödare som har flera kullar om året. Det viktigaste är att se till att valpen fått mycket social kontakt med människor och andra hundar under de första månaderna. En valp som inte fått någon social kontakt under dess tre första levnadsmånader har mycket svårt att anpassa sig till att leva med människor.
Köpa hos uppfödare
När du bestämt dig för att köpa en valp hos en uppfödare är det bara att ta kontakt. Är det en seriös uppfödare kan de ofta hjälpa dig med om valet av ras är det rätta för dig eftersom de känner sina hundar så väl. Du kan även åka dit och titta på både valpar och vuxna hundar och bilda dig en uppfattning om vad det är för hund du tänkt införskaffa. Men detta besöket ska bara göras om du är seriöst intresserad för uppfödare är arbetande människor de med och har för det mesta inte tid med sådana som ”bara vill titta”. När valet av ras är klart gäller det att hitta en valpkull. Finns det ingen tillgänglig hos uppfödaren för tillfället kan du antingen tinga en inför nästa kull eller så kanske uppfödaren kan hjälpa dig till en annan uppfödare. Sällsynta och populära raser kan man dock behöva ha tålamod med för de kan vara uppbokade under en lång tid framöver. Innan uppfödaren godkänner dig kommer du troligtvis få svara på en massa frågor. Det är inget personligt men uppfödare vill att dennes valpar ska komma till ett bra hem. Efter att valpen är vald så dröjer det ett tag till dess att den kan levereras. Rekommendationen är att minst åtta veckor gammal måste valpen vara innan leverans. Då ska det medfölja ett registreringsbevis, veterinärbesiktningsintyg, köpeavtal och valpen ska vara ID-märkt.
Vuxna hundar
Många väljer att hitta sina hundar på pensionat vars syfte är att ta hand om och hitta nya hem för övergivna hundar. Här kan du för det mesta hitta vuxna hundar som behöver ett nytt hem, men det finns även unghundar och valpar ibland. Dessa pensionat tar emot både rashundar och blandrashundar. Men köp inte en hund som lider under dåliga förhållande av medlidande. Troligtvis blir du själv bara lidande. Kontakta då hellre djurskyddsföreningar så att de uppmärksammas.
Hundhandlare
Även om priset kan vara billigare ska man undvika hundhandlare som säljer hundar efter att de avlägsnats från sin mor. Du får inte träffa valpens föräldrar och du kan inte vara säker på att pappren stämmer. Många gånger är dessa hundar ”massproducerade” för att tjäna pengar och inget bra alternativ till en seriös uppfödare.
Välja rätt valp
Även om valparna inte kan tas från sin mor förrän efter åtta veckor kan du ändå få se valparna innan hos uppfödarna. Det kan vara bra att se valparna ett par gånger rentav innan du bestämmer för att försöka särskilja de individuella valparnas särdrag. Vill du ha en uställningshund är förstås hundens utseendemässiga drag viktigast medan temperamentet är av större betydelse för en familjehund.
I vissa fall vill uppfödaren behålla en valp samt att de flesta valpar testas mot ärftliga sjukdomar så därför är det inte säker att du kan bestämma vilken valp du vill ha direkt. Men en bra regel är att inte välja en osäker och tillbakadragen valp då den kan utvecklas till en nervös och ängslig hund. En livlig och utåtvänd valp får ofta lättare att anpassa sig till sitt nya hem. Detta skiljer sig dock mellan raserna och det är viktigt att lyssna på uppfödarens råd.
Det kan även vara till stor fördel att få träffa valparnas föräldrar, eller åtminstone få se dem på bild eller film för att bedöma lite hur valparna kommer bli när de blir äldre. Valpen ska inte heller ha några tecken på haltning eller andra benproblem. Pälsen ska vara tjock, blank och smidig och man ska kunna lyfta lite i den. Valpen ska vara rund och mullig. Runt naveln ska det inte vara en utåtbuktning då det kan tyda på navelbråck. Ögonen ska vara klara och blanka och öronen ska vara torra och inte lukta illa.