Det är lättast att få hem en valp när vädret är fint och det är möjligt att vara ute en stor del av dagen men det är inte alltid man kan välja att få valpen på sommaren eller våren. Under de första veckorna är det viktigt att avsätta mycket tid till valpen eftersom den är van vid att leva hos sin mor och syskon i valpkullen och kan inte vara ensam längre stunder. Se därför till att minst en familjemedlem alltid är hemma hos valpen större delen av tiden.
Semester utan hund är inte tänkbart under denna första tid utan för vänta tills nästa år. T.ex. julen är en dålig tid att skaffa valp då det är mycket resande och julstök. Bäst är det att hämta valpen tidigt på dagen så att den får en tid att vänja sig till det nya hemmet innan kvällen. För det mesta hämtas valpen med bil. Då bör den sitta i knät eller i en transportlåda och inte åka själv i bilen. Valpen kan må både lite illa och kissa lite under sin första bilfärd vilken man bör ta i hänsyn.
För att förenkla för övergången kan det vara bra att ta med något välkänt från uppfödaren. En mattbit som valpen sovit på för att ha en väl igenkännande doft från sin mor och syskon ger trygghet när valpen ska sova. Ofta klipper uppfödaren upp filten som valpkullen sovit på i flera bitar så att alla valpar ska få med sig något. Ett annat alternativ är att den nye ägaren tar med en egen filt tidigt till uppfödaren som valparna kan få sova på under några veckor och så tar man med sig den hem igen när man hämtar valpen.
Det är en stor händelse för en liten valp att byta hem. Därför är det viktigt att den får sig sin egen plats och inte behöver byta foder alltför ofta. Uppfödaren ger ofta med en liten påse med hundfoder så att man successivt kan gå över till ett annat foder. Det är viktigt att följa foderrekommendationerna till en börja så noga man kan. En valp kan tappa lite aptit i början när den precis flyttat av omställningen men återför snart aptiten igen. Det ska alltid finnas tillgång på färskt vatten.
Första uppfostran av valpen
Det är aldrig för tidigt att börja lära en valp goda vanor. Om man berömmer valpen när den gjort nått bra och ignorerar den när den gör icke önskvärt beteende lär den sig snabbare hur den ska bete sig. Det är även viktigt att ta med valpen på så många aktiviteter som möjligt. Valpen behöver träffa både människor, hundar, barn, bilar och andra sådana saker. För en vuxen hund som kommer i kontakt med nya hundar, skrikande barna, bullrande bilar och fyrverkerier kan vara väldigt skrämmande om man inte upplevt det tidigare som valp.
Få valpen rumsren
Det är olika hur mycket valpen har lärt sig hos uppfödaren om att göra sina behov på rätt ställen. Det är därför viktigt att ta itu med detta snabbt. Så fort valpen, ätit, vilat eller sovit ska den därför tas ut och väntas tålmodigt på att göra sina behov. Efter att det är klart så ska den höjas till skyarna med beröm men aldrig straffas eller skällas på när den gör sina behov inomhus. Valpen är för liten för att kunna kontrollera sig själv och förstås ändå inte vad den gjort för fel så det får vänta tills den blir äldre.
De första nätterna för valpen
De första nätterna kan vara lite jobbiga för valpen och det är därför vanligt att låta valpen sova i sovrummet. Det är då lätt att sträcka ut en hand till valpen. Andra medel kan vara en nappflaska med vatten som substitut för mamman. Du kan rentav ta en madrass och lägga dig på golvet bredvid din valp för på så sätt knyts banden starkare mellan hund och ägare. En valp ska aldrig lära sig att sova ensam genom att låsa in den i ett rum och ignorera dess gnyenden, det är oetiskt och oansvarigt.
Introducera en vuxen hund
Har du skaffat dig en vuxen hund istället för en valp gäller förstås andra förutsättningar. Men den vuxna hunden behöver och ska ha lika mycket tid på sig att anpassa sig till sitt nya hem och sin nya familj. En vuxen hund har även en massa gamla vanor att ta hänsyn till